Analiza związku zmian stóp procentowych NBP i oprocentowania depozytów bankowych - Szyszko, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Nasilenie turbulencji na rynku finansowym jest przyczyną zmian zachowań podmiotów z różnych segmentów rynku, w tym banku centralnego, banków komercyjnych i gospodarstw domowych. Zmiany obejmują wiele aspektów, np. awersję do ryzyka czy skłonności do oszczędzania i strukturę oszczędności. W artykule podjęto próbę analizy związków między zmianami stóp procentowych Narodowego Banku Polskiego a zmianami oprocentowania depozytów dla klientów indywidualnych w okresie od ostatniego kwartału 2008 r. do końca pierwszego kwartału 2010 r. Mechanizm transmisji monetarnej zakłada, że związki takie istnieją. Tymczasem w okresach kryzysów, w szczególności kryzysu płynności, nie zawsze są obserwowalne. Kwestie te zostaną scharakteryzowane w szerszym kontekście problemów polityki monetarnej. (abstrakt oryginalny)