Ryzyko podatkowe w działalności podmiotów gospodarczych w Polsce - Pluta, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W artykule zostało omówione zagadnienie ryzyka podatkowego oraz sposoby jego eliminacji, W pierwszej części zdefiniowano pojęcie ryzyka, które towarzyszy procesom planowania i podejmowania decyzji przez przedsiębiorców oraz zdefiniowano jeden z jego rodzajów, czyli ryzyko podatkowe. W dalszej części pracy zaprezentowano źródła ryzyka podatkowego o charakterze zewnętrznym oraz wewnętrznym. Przedstawione zostały także narzędzia umożliwiające ograniczenie ryzyka podatkowego, w tym między innymi zwrócono uwagę na procedury istniejące w krajowym systemie podatkowym: interpretacje prawa podatkowego, uprzednie porozumienia cenowe oraz krajową informację podatkową.