Ocena systemu zarządzania ryzykiem operacyjnym w małym banku - Garczyński, Dariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Jednym z problemów, jakie stoją przed kadrą zarządzającą banków jest ocena jakości systemów zarządzania ryzykiem bankowym - w tym ryzykiem operacyjnym. Nie istnieją standardy w tym zakresie, a banki zazwyczaj poprzestają na pozytywnym wyniku audytu w tym obszarze. Ze względu na rosnące znaczenie tego rodzaju ryzyka oraz fakt, że oczekiwania wobec banków w zakresie minimalizowania ryzyka operacyjnego po kryzysie finansowym lat 2008-2009 wzrosły, zachodzi konieczność zastosowania narzędzia, które umożliwi ocenę jakości systemu zarządzania ryzykiem operacyjnym. Takim narzędziem, bazującym na koncepcji modeli dojrzałości systemów IT, jest model zaproponowany w niniejszym artykule.(abstrakt oryginalny)