Analizy ryzyka banków dokonywane przez polskie instytucje sieci bezpieczeństwa - Marcinkowska, Monika (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja celu i zakresu analiz przeprowadzanych przez polskie instytucje sieci bezpieczeństwa, dotyczących ryzyka ponoszonego przez banki. Główny ciężar analizy nadzorczej spoczywa na KNF - jest on zobowiązany do przeprowadzania "procesu badania i oceny nadzorczej" (artykuł opisuje metodykę B/ON). W opracowaniu opisano ponadto metodykę analiz sporządzanych przez BFG (w zakresie nadawania ratingów bankom), a także wskazano na sporządzane przez NBP oceny stabilności systemu bankowego. Jakość analiz przeprowadzanych przez polskie instytucje sieci bezpieczeństwa może być pośrednio potwierdzona skutecznością działań instytucji nadzorczych; należy jednak oczekiwać zwiększenia zainteresowania analizami dotyczącymi całego systemu bankowego.(abstrakt oryginalny)