Zastosowanie finansowych instrumentów pochodnych w funkcji hedgingowej - przykład empiryczny - Piekarzewska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Niniejszy artykuł prezentuje podstawowe pojęcia dotyczące finansowych instrumentów pochodnych i ich funkcji na rynku kapitałowym, koncentrując się szczególnie na ich funkcji hedgingowej, tj. ograniczającej ryzyko portfela papierów wartościowych. Omówione derywaty są dostępne na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, w szczególności zaś najbardziej wśród nich płynny - kontrakt terminowy na indeks WIG20. Przedstawiona jest skrócona analiza właściwości hedgingowych tego właśnie instrumentu w warunkach spowolnienia gospodarczego i bardzo znaczących spadków na rynku giełdowym. W wyniku przeprowadzonej analizy potwierdza się, że instrument ten może służyć zmniejszaniu ryzyka portfela papierów wartościowych, nawet w niekorzystnych warunkach gospodarczych.(abstrakt oryginalny)