Niestandaryzowane fundusze sekurytyzacyjne - Szabłowska, Ewa (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł ma na celu analizę rozwoju niestandaryzowanych funduszy sekurytyzacvjnych na rynku polskim. Badanym okresem są lata 2005 (utworzenie pierwszych funduszy sekurytyzacyjnych) - 2009. Na początku zostały przedstawione podstawy prawne tworzenia funduszy sekurytyzacyjnych - zarówno ustawa o funduszach inwestycyjnych z 2004 roku, jak i nowelizacja ustawy Prawo bankowe z 2004 roku. W dalszej kolejności opisano początki tworzenia funduszy sekurytyzacyjnych na rynku polskim. W ciągu tych zaledwie kilku lat utworzono kilkadziesiąt funduszy sekurytyzacyjnych, z czego obecnie funkcjonują 22 fundusze, które są zarządzane przez 9 TFI. W Europie nie ma wiele tego typu funduszy inwestycyjnych, jednak pod względem wartości ' netto polskie fundusze sekurytyzacyjne nie prezentują się najlepiej. W ostatniej części artykułu przedstawiono perspektywy dalszego rozwoju tych podmiotów polskiego rynku kapitałowego i warunki, jakie muszą być spełnione, aby rozwój ten był kontynuowany.(abstrakt oryginalny)