Istota i struktura sprawozdawczości zarządczej - Nita, Bartłomiej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł dotyczy sprawozdawczości zarządczej jako integralnej części rachunkowości zarządczej. W pierwszej części opracowania przedstawiono istotę raportowania zarządczego na podstawie opinii wielu autorów oraz wyjaśniono miejsce tego rodzaju sprawozdawczości w systemie informacyjnym organizacji. W drugiej części artykułu zaproponowano ogólną strukturę raportowania zarządczego, mając na względzie obieg informacji zarządczej, zakres i organizację raportowania.(abstrakt oryginalny)