Środki unijne w rozwoju gminy Hańsk - Jabłonka, Ryszard; Niewęgłowski, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W opracowaniu podjęto problem wykorzystania i wpływu środków unijnych na rozwój gminy. Analizę przeprowadzono na przykładzie gminy Hańsk, położonej w powiecie włodawskim w województwie lubelskim. Do analizy wykorzystano program przedakcesyjny SAPARD i programy realizowane po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Wykorzystanie środków unijnych pochodzących z programem pomocowych badano w latach 2004-2009. Korzystanie ze środków unijnych przyczyniło się do poprawy infrastruktury w gminie, szczególnie sieci wodociągowej i dróg.(abstrakt oryginalny)