Dokapitalizowanie przedsiębiorstw a zmiany aktywności w zakresie innowacyjności technologicznej - Sadkowska, Joanna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Problematyka prowadzenia prac badawczo-rozwojowych (B+R) i ich wpływu na działalność i rozwój przedsiębiorstw była i jest eksplorowana przez autorów zagranicznych i krajowych szeroko. Wydaje się także, iż został osiągnięty consensus co do faktu, iż przedsiębiorstwa prowadzące działalność badawczą i rozwojową bądź korzystające z wyników tychże prac mają lepsze szanse rozwoju niż firmy niepodejmujące takiej aktywności. Przedstawiony problem składania również do zadania pytania o relację pomiędzy uzyskaniem dostępu do kapitału a potencjalną intensyfikacją w zakresie realizowanych badań. W niniejszym artykule, będącym pierwszym etapem długoterminowego badania, podjęto próbę odpowiedzi na pytanie: czy dokapitalizowanie przedsiębiorstw poprzez wejście na giełdę papierów wartościowych znajduje odzwierciedlenie w zwiększonej aktywności badawczej i rozwojowej? W tym celu przeanalizowano kształtowanie się nakładów na prace badawcze i rozwojowe w latach 2005-2009 w 38 spółkach reprezentujących 15 sektorów, które zadebiutowały na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w roku 2006.(abstrakt oryginalny)