Kapitał intelektualny obszarem konkurencji przedsiębiorstw - Trych, Aneta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Przedmiotem analizy niniejszego artykułu jest kapital intelektualny, ze szczególnym uwzględnieniem przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Punktem wyjścia niniejszych rozważań są interpretacje pojęcia kapitału intelektualnego, w których różni autorzy poddali analizie rozmaite koncepcje budowy przewagi konkurencyjnej. Zwrócono szczególną uwagę na dynamicznie rozwijającą się teorię przewagi konkurencyjnej, czyli koncepcję opartą na wiedzy, która jest związana z procesami organizacyjnego uczenia się. W trakcie rozważań wyraźnie zaznaczono, że wiedza stanowi strategiczny zasób przedsiębiorstwa i warunkuje ona zarówno przetrwanie przedsiębiorstwa, jego rozwój, jak i zdolność do generowania trwałej przewagi konkurencyjnej.(abstrakt oryginalny)