Generowanie użytecznej informacji ekonomicznej w sprawozdaniu finansowym na przykładzie rozliczania składnika majątku, jakim jest wartość firmy - Cieciura, Małgorzata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Szerokie grono użytkowników sprawozdań finansowych wymaga, aby informacje ekonomiczne zawarte w sprawozdaniu finansowym były wiarygodne, rzetelne, kompletne i w rzeczywisty sposób odzwierciedlały sytuację majątkową i finansową jednostki gospodarczej. Niestety w obecnych czasach coraz częściej mówi się o braku użyteczności tradycyjnych sprawozdań finansowych. W artykule przedstawiono problem użyteczności sprawozdań finansowych w obszarze wyceny bilansowej. Posłużono się przykładem wyceny składnika majątku, jakim jest wartość firmy. Wychodząc od omówienia wartości firmy, scharakteryzowano i przeanalizowano dwa odmienne sposoby jej rozliczania w kontekście zachowania naczelnej zasady rachunkowości i wpływu przyjętego sposobu wyceny na wiarygodność i rzetelność informacji wykazywanych w sprawozdaniu finansowym. Wnioskując, zwrócono uwagę na konieczność korzystania w obecnych czasach z parametrów wyceny, dających możliwość wykazania w sprawozdaniu finansowym bieżącej wartości składników majątkowych, oraz zasugerowano indywidualizację podejścia do procesu szacowania poziomu ich wartości.(abstrakt oryginalny)