Użyteczność decyzyjna sprawozdań finansowych w procesie zarządzania przedsiębiorstwem - Czaja-Cieszyńska, Hanna; Kochański, Konrad (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Zmienność warunków makro- i mikrootoczenia powodują, że przedsiębiorstwa coraz częściej potrzebują aktualnych informacji, by sprostać rosnącej konkurencji. Podstawowym elementem każdego systemu informacyjnego jest system rachunkowości, w którym szczególne miejsce zajmuje sprawozdawczość finansowa. W opinii wielu przedsiębiorców obarczona niepewnością i ukierunkowana na przeszłość informacja sprawozdawcza tylko w niewielkim stopniu przydatna jest w procesie podejmowania decyzji. Ważne jest, aby pomimo krytycznych uwag na temat obecnego modelu sprawozdawczego, umiejętna analiza i zdolność wyciągania wniosków sprawiły, żeby sprawozdania finansowe mogły (i powinny) być źródłem wielu cennych informacji oraz mogły stanowić instrument wspierający proces zarządzania jednostką.(abstrakt oryginalny)