Niestandardowe narzędzia polityki pieniężnej NBP w reakcji na kryzys finansowy - Przybylska-Kapuścińska, Wiesława (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł zawiera rozważania poświęcone niestandardowym instrumentom polityki pieniężnej. Zostały one wprowadzone przez NBP na skutek globalnego kryzysu finansowego, który dotknął także polskiej gospodarki, choć w mniejszym stopniu niż inne kraje. Wskazano w nim na istotę i rodzaje tych instrumentów polityki pieniężnej, wykorzystywane przez większość najważniejszych banków centralnych na świecie. Analiza poświęcona jest zakresowi poszerzenia instrumentów polityki monetarnej w Polsce - pod wpływem kryzysu. Wskazuje też na pewne odmienności w ich stosowaniu, wynikające z mniejszego zagrożenia płynności sektora bankowego w Polsce niż na innych, bardziej dojrzałych rynkach finansowych. (abstrakt oryginalny)