Ocena wartości zagrożonej kapitału emerytalnego na przykładzie otwartych funduszy emerytalnych - Kaczmarzyk, Jan; Kania, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W artykule dokonano charakterystyki istotnych cech procesu akumulacji kapitału emerytalnego. Wskazano podstawowe czynniki ryzyka towarzyszącego temu procesowi. Zaprezentowano także możliwości wykorzystania do oceny tego ryzyka wartości zagrożonej (VaR). Zastosowanie wartości zagrożonej do oceny ryzyka towarzyszącego akumulacji kapitału emerytalnego zostało zilustrowane na przykładzie ryzyka rynkowego. W tym celu wykonano dziesięcioletniej predykcji przebiegu procesu akumulacji kapitału emerytalnego na podstawie danych historycznych dotyczących efektów działalności lokacyjnej OFE z lat 2000-2009. (abstrakt oryginalny)