Finansowe narzędzia realizacji strategii rozwoju jednostek samorządu terytorialnego a zarządzanie ryzykiem w procesie wdrażania i monitoringu - Kogut-Jaworska, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W pracy przedstawiono rezultat analizy dotyczącej zarządzania ryzykiem w samorządzie terytorialnym. Ponadto opisano ostateczną fazę procesu zarządzania strategią pod kątem ryzyka finansowego, jego źródeł oraz narzędzi i metod jego ograniczania. Artykuł wskazuje różne kategorie ryzyka, w tym m.in. ryzyko płynności, ryzyko braku systemu zasileń finansowych, ryzyko operacyjne, ryzyko inwestycyjne, ryzyko społeczne, polityczne i personalne. (abstrakt oryginalny)