Kierunki doskonalenia technologii wiedzy w organizacji - Gołuchowski, Jerzy (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
W artykule autor usiłuje wskazać kierunki prac badawczych doskonalących wyróżnione technologie wiedzy. Analizując ewolucję technologii wiedzy dostrzega się dążenie do integracji rozwiązań z zakresu zarządzania wiedzą z narzędziami opracowanymi w obszarze sztucznej inteligencji. Rozważania prowadzone są w kontekście prac rozwojowych związanych z wykorzystaniem w systemach zarządzania wiedzą technologii Web 2.0 oraz Web 3.0, wyznaczających obecnie zasadnicze nurty doskonalenia zaawansowanych technologii informatycznych. Autor wskazuje nowe rozwiązania w zakresie technologii lokalizacji wiedzy, kodyfikacji wiedzy, gromadzenia wiedzy, jej wyszukiwania i udostępniania wiedzy w organizacji. Szczególną uwagę zwraca się na technologie wspomagające tworzenie wiedzy organizacji. Możliwości doskonalenia procesów tworzenia wiedzy organizacji autor upatruje w adaptacji do potrzeb organizacji aplikacji społecznościowych, funkcjonujących w środowisku Internetu. Na uwagę zasługuje także ich integracja z technologiami semantycznymi, których rezultatem są semantyczne Wiki, semantyczne blogi oraz systemy wyszukiwania wiedzy oparte na ontologiach, a także systemy dostarczania wiedzy oparte na technologii RSS. Zastosowanie tych technologii zmierza do rozwiązania w organizacjach problemów, przede wszystkim komunikacji i dzielenia się wiedzą, z którymi niezadowalająco radziły sobie wcześniejsze koncepcje zarządzania oraz wspierające ich realizację technologie informatyczne. Nowe technologie wpływają na ewolucje systemów zarządzania wiedzą w organizacji. Wskazano wpływ zmian technologicznych na koncepcję systemów zarządzania wiedzą w organizacji. (abstrakt oryginalny)