Systemy ERP w korporacyjnej architekturze zarządzania wiedzą - Adamczewski, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Zakres upowszechnienia się systemów ERP w zakresie informatycznego wspomagania nowoczesnych organizacji upoważnia tezę, że są one postrzegana jako element architektury informatycznej, które praktycznie stanowią warunek ich efektywnego funkcjonowania. Systemy ERP podlegają ewolucji m.in. pod wpływem nowych wymagań biznesu, zmian technologii rozwiązań informatycznych oraz infrastruktury technicznej. Charakteryzują się one silną orientacją na budowanie związków z klientami i partnerami biznesowymi oraz tzw. inteligencje systemową. Ze względu na kluczową role produktu we współczesnej gospodarce oraz konieczność monitorowania i szybkiej zmiany asortymentu wyrobów wydzielony zostaje nowy podsystem zarządzania cyklem życia produktu (PLM - Product Life Management), w ramach którego zgrupowane zostają i realizowane są funkcje szczegółowe: projektowanie produktu, wytwarzanie, zarządzanie jakością, rynkowa ocena produktu. Analiza ewolucji systemów ERP wskazuje na główne kierunki rozszerzeń funkcjonalnych w budowie procesów biznesowych w ramach całego łańcucha logistycznego (CRM, SRM, SCM). Rozszerzenia te obejmują przede wszystkim inteligentne wspomaganie kompleksowej obsługi klienta oraz wspomaganie związków pomiędzy partnerami w tym łańcuchu. Dla realizacji tych celów wykorzystywane są najnowsze rozwiązania informatyczne, które obejmują również bezprzewodowy dostęp zdalny do baz i hurtowni danych bazowego systemu ERP. Artykuł ukazuje miejsce systemów ERP w architekturze korporacyjnej nowoczesnych organizacji i jej warunków praktycznej realizacji w zarządzaniu wiedzą. (abstrakt oryginalny)