Wdrażania środowisk integracyjnych w systemie zarządzania wiedzą w dużej organizacji (na przykładzie GK PGNiG i ARiMR) - Waćkowski, Kazimierz; Prussak, Zbigniew (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Badania przeprowadzone przez Business Performance Management Institute wykazują, że tylko 11% osób zarządzających IT jest w stanie dotrzymać kroku potrzebom biznesu, dotyczącym zmian w procesach związanych z technologią, z czego tylko 40% dostrzega konieczność ściślejszej współpracy z IT. Co gorsze, aż 36% respondentów wskazuje, że ich działy IT mają z tym "znaczący problem" (27%) lub "nie radzą sobie zupełnie" (9%). Architektura zorientowana na usługi (SOA) jest jedną ze strategii opracowanych w celu rozwiązania tego problemu. Powielając ważniejsze części procesów biznesowych (takie jak sprawdzanie sald czy rekordów klientów), SO A daje firmie portfel rozwiązań, które mogą być szybko wdrożone w celu zautomatyzowania procesów biznesowych, redukując tym samym czas i koszt stworzenia odpowiednich aplikacji maksymalnie o 50%. SO A może dziś stać się tym, co zmieni nie tylko IT, ale wręcz transformuje biznes, któremu IT służy. CIO, mimo że zwykle bywają sceptyczni, tym razem starają się pomóc. Artykuł ukazuje praktyczne doświadczenia zdobyte na gruncie Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie realizacji omawianych rozwiązań. (abstrakt oryginalny)