Zarządzanie wiedzą proceduralną w podmiotach administracji publicznej - Fliegner, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
System zarządzania wiedzą (SZW) powinien wspierać swoich użytkowników usługami bazującymi na trzech, wzajemnie uzupełniających się rodzajach wiedzy (stanowiących schemat wiedzy): wiedzy strukturalnej, wiedzy deklaratywnej oraz wiedzy proceduralnej - kodyfikującej procesy organizujące dany zakres działalności oraz zwiększającej wiedzę wykonawców procesów o kontekście wykonywanych przez nich czynności (np. co było wykonywane przedtem i przez kogo oraz co się będzie działo w przyszłości). Można założyć, że naturalne środowisko realizacyjne zarządzania wiedzą proceduralną powinna stanowić technologia zarządzania procesami pracy (workflow technology). W ramach modułu zarządzania procesami pracy jako istotnej składowej systemu zarządzania wiedzą urzędu administracji publicznej proponuje się wyróżnienie dwóch grup procesów: - procesów merytorycznych, ukierunkowanych na wypracowanie konkretnego rezultatu lub wydanie odpowiedniej decyzji w konkretnej sprawie, - procesów, które stanowić będą środowisko uruchamiania procesów merytorycznych (procedur urzędowych). Działania adaptacyjne zrealizowane w odniesieniu do standardów WfMC umożliwiają - ważną z punktu widzenia procesów zarządzania wiedzą proceduralną - elastyczność definiowania procesów. (abstrakt oryginalny)