Strategie gospodarowania majątkiem małych i średnich przedsiębiorstw - Bober, Piotr; Kalupa, Łukasz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2007)
Celem artykułu jest ukazanie możliwości zarządzania strategicznego oraz istoty strategii gospodarowania majątkiem w małych i średnich przedsiębiorstwach. Najpierw przybliżono problematykę współczesnego zarządzania strategicznego. Następnie przedstawiono istotę gospodarowania majątkiem w małych i średnich przedsiębiorstwach ze szczególnym uwzględnieniem tych problemów, które bezpośrednio mają wpływ na kształtowanie odpowiedniej jego struktury. (abstrakt oryginalny)