Rachunkowe aspekty źródeł finansowania działalności małych i średnich przedsiębiorstw - Remlein, Marzena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2007)
Majątek jednostki ujęty w aktywach bilansu musi mieć określone źródło finansowania. Ogól źródeł finansowania określany jest mianem "kapitał" i wykazywany w pasywach bilansu. Struktura i wartość kapitałów informują, kto i na jaki okres finansuje rzeczowe, niematerialne i finansowe składniki majątkowe danej jednostki; określają jednocześnie prawo własności do majątku. Pod względem kryterium własności kapitał dzieli się na własny i obcy. W artykule przedstawiono najistotniejsze-zdaniem autorki-własne i obce źródła finansowania oraz omówiono ich ewidencję księgową i ujęcie w sprawozdaniu finansowym. (abstrakt oryginalny)