Bank Gospodarstwa Krajowego and Its Services to the Public Finance Sector - Białończyk, Wojciech; Nowak, Michał (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2006)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest omówienie i próba analizy problematyki związków pomiędzy sektorem bankowym a sektorem finansów publicznych, a także charakteru prawnego Banku Gospodarstwa Krajowego, jedynego banku państwowego, którego rola i znaczenie są znacznie większe aniżeli mogłoby to wynikać z przepisów ustawy o BGK. Rola BGK przedstawiona została na tle ogólnych zasad bankowej obsługi budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz jednostek budżetowych. BGK, oprócz działalności właściwej dla banków, wykonuje szereg zadań wynikających z ustaw, których nie można uznać za czynności bankowe. Z jednej strony prowadzi obsługę bankową jednostek budżetowych, a z drugiej - co jest znacznie istotniejsze - niejako wyręcza organy administracji w realizacji zadań, nałożonych na te organy w drodze ustawowej. (abstrakt oryginalny)