Reprywatyzacja - niedokończony proces przekształceń struktury własnościowej - Paczoski, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2005)
Celem opracowania jest przybliżenie nierozwiązanego w Polsce problemu reprywatyzacji. Przeprowadzona po II wojnie światowej nacjonalizacja doprowadziła do zawłaszczenia przez władze komunistyczne ogromnej części mienia prywatnego. Proces ten odbywał się z rażącym naruszeniem prawa. Konieczność rozwiązania problemu reprywatyzacji wynika z historycznych przesłanek cywilizacyjnych - poszanowania, ochrony i gwarantowania własności prywatnej przez państwo. W Polsce, inaczej niż w większości państw postkomunistycznych, nie została jak dotąd przyjęta ustawa reprywatyzacyjna, mimo wielu prób podejmowanych w tym kierunku. Istnieją jednak pewne możliwości ubiegania się o zwrot utraconego majątku lub uzyskania za niego rekompensat. Podpisane w okresie PRL umowy z krajami, których obywatele i instytucje posiadały mienie na terenie Polski przed II wojną światową, redukują potrzebę uwzględniania w ustawie reprywatyzacyjnej tej kwestii. (abstrakt oryginalny)