Ujawnianie informacji w sprawozdaniu Finansowym według Międzynarodowych Standardów Rachunkowości - Drygas, Ewa (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2004)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problematyki i związanej z wyraźnie zaznaczonym obowiązkiem ujawniania informacji prezen towanych w sprawozdaniu finansowym. Ten obowiązek wynika z treści Międzynarodowych Standardów Rachunkowości. Zrealizowanie celu następuje poprzez wyodrębnienie w artykule i omówienie następujących zagadnień, - sprawozdawczość finansowa częścią składową rachunkowości, - zróżnicowane regulacje rachunkowości; - międzynarodowe regulacje rachunkowości w Europie, - cele Międzynarodowych Standardów Rachunkowości, - zakres ujawnień zawarty w Międzynarodowym Standardzie Rachunkowości nr 1, - zakres ujawnień zawartych poza MSR nr 1. Zamieszczone na zakończenie uwagi końcowe podkreślają szeroki zakres i zróżnicowany charakter licznych informacji podlegających ujawnieniu, zgodnie z wymaganiami Międzynarodowych Standardów Rachunkowości.(abstrakt oryginalny)