Rola informacji kosztowej w zarządzaniu przedsiębiorstwem przez wartość - Kochalski, Cezary (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2004)
Treść opracowania w sposób zwięzły oddaje następująca sentencja autora: nie musi być prawdą, ie rzecz ma wartość, bo poniesiono na nią koszty, lecz prawdą może i być powinno, że poniesiono na nią koszty, by miała wartość. Przedsiębiorstwo ponosząc koszty, powinno tworzyć wartość dla klienta. Jeżeli wartości są dostarczane klientom taniej w porównaniu z rywalami rynkowymi, to osiągana jest przewaga konkurencyjna, a ta jest podstawą kreowania wartości przedsiębiorstwa. W zarządzaniu przez wartość wskazane jest zatem prowadzenie rachunku kosztów zorientowanego na klientów, który byłby źródłem danych w analizie kosztów przeprowadzanej głównie przy okazji rozważań nad marżą graniczną zysku operacyjnego. (abstrakt oryginalny)