Wpływ uregulowań prawnych na atrakcyjność leasingu w okresie transformacji systemowej w Polsce - Kramarek, Maciej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2004)
Artykuł jest poświęcony kwestii wpływu uregulowań prawnych na kształtowanie zjawisk gospodarczych. Szczególnie interesujący wydaje się zakres, w jakim prawne uregulowania okresu transformacji przesądzają o przebiegu zjawisk ekonomicznych. Prawo ma w tym okresie wyjątkowo silny wpływ na obraz życia gospodarczego z uwagi na kluczową funkcję państwa organizującego proces odchodzenia od gospodarki zarządzanej centralnie. Analizowany sposób uregulowań leasingu w Polsce stanowi ciekawy przykład odbierania pojęciom ekonomicznym ich tradycyjnej treści poprzez arbitralne przepisy prawne i w konsekwencji pozbawiania ich ważnych funkcji gospodarczych. Zamiar sprecyzowania zakresu czynników określających atrakcyjność leasingu przesądził o przyjęciu następującego toku wywodu: 1) istota definicji leasingu operacyjnego funkcjonującej w polskim kodeksie cywilnym, 2) konsekwencje uregulowań prawnych dla ekonomicznej atrakcyjności leasingu, 3) potencjalny zakres funkcji leasingu, 4) specyfika polskich uregulowań leasingu okresu transformacji, 5) podsumowanie - konsekwencje ograniczenia atrakcyjności ekonomicznej leasingu. (abstrakt oryginalny)