Euro - skutki wprowadzenia i miejsce w gospodarce światowej - Ambukita, Eric; Munyama, Killion (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2002)
Utworzenie Unii Gospodarczej i Walutowej oraz wprowadzenie euro jako jednolitej waluty na obszarze tworzących ją państw jest wydarzeniem bezprecedensowym w historii gospodarczej świata. Celem artykułu jest rozpatrzenie funkcji, które euro jako waluta międzynarodowa pełni w coraz większym zakresie. Analizowane są także skutki wprowadzenia euro dla różnych sektorów gospodarki.(abstrakt oryginalny)