Koszty funkcjonowania obligatoryjnych kapitałowych systemów emerytalnych - Kołodziejczyk, Krzysztof (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2001)
Przedmiotem analizy zaprezentowanej w opracowaniu są koszty funkcjonowania, przede wszystkim kapitałowych, systemów emerytalnych opartych na przymusie uczestnictwa. Ilustracja problemu obejmuje charakterystykę istotnych determinant wydatków ponoszonych w ramach rozwiązań kapitałowych, ale także repartycyjnych. Do czynników szczególnie silnie określających koszty zaliczono zakres funkcji pełnionych przez dany system i stopień jego centralizacji. W dalszej części opracowania zwraca się uwagę na złożoność problematyki szacowania wydatków, która stawia pod znakiem zapytania użyteczność tradycyjnie stosowanej tzw. analizy wskaźnikowej. Artykuł kończy prezentacja systemu " ograniczonego wyboru ", który wydaje się najlepiej spełniać określone przez autora kryteria optymalizacji kapitałowego systemu emerytalnego. (abstrakt oryginalny)