Polska na tle siedmiu modelowych kultur kapitalizmu : Kulturowe wyznaczniki postaw polskich menedżerów w świetle badania ankietowego - Kruhlik, Edyta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1999)
Artykuł zawiera także krótkie omówienie historii powstania kapitalizmu pod kątem przemian kulturowych społeczeństw Europy Zachodniej i Japonii oraz wpływ czynników kulturowych na różne aspekty życia gospodarczego.(abstrakt oryginalny)