Restrukturyzacja jako czynnik przemian strukturalnych w majątku trwałym przedsiębiorstw - Sobolewski, Henryk (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1999)
Myślą przewodnią tego opracowania jest stwierdzenie, że przemiany własnościowe determinują strukturę kapitału rzeczowego w przedsiębiorstwie, a ta z kolei daje możliwości osiągania własnego celu działania.(abstrakt oryginalny)