Ewolucja polskiego systemu walutowego w okresie transformacji gospodarki - Karpiński, Józef (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1998)
Jednym z kluczowych elementów liberalizacji ustroju gospodarczego Polski była transformacja systemu walutowego. Zmiany reżimu walutowego miały charakter ewolucyjny i przebiegały dwutorowo. Z jednej strony, systematycznie zwiększano zakres wymienialności złotego; z drugiej, rozszerzano skalę działania mechanizmu rynkowego w ustalaniu kursu złotego.(abstrakt oryginalny)