Gospodarka pieniężna w Polsce po roku 1989 - Wilczyński, Wacław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1998)
W systemie ekonomicznym typu " radzieckiego " nie istniała gospodarka pieniężna we współczesnym sensie tego terminu, bowiem pieniądz nie pełnił swych podstawowych funkcji. Pewne zalążki gospodarki pieniężnej w Polsce pojawiły się wprawdzie w latach 80., ale generalny przełom w tym zakresie nastąpił dopiero od stycznia 1990 roku, kiedy rozpoczęła się transformacja gospodarki. Jednym z jej celów było zahamowanie hiperinflacji (a później - inflacji) i likwidacja jej źródeł oraz stworzenie normalnych warunków pieniężnych i walutowych. Przez osiem lat cel ten konsekwentnie, choć nie bez trudności, realizowano. W chwili obecnej odbudowę gospodarki pieniężnej w Polsce można uznać za uwieńczoną powodzeniem. Istniejące jeszcze niedomagania gospodarki pieniężnej wynikają w dużej mierze z opóźnienia przekształceń ustrojowych na innych obszarach, m. in. w zakresie finansów publicznych oraz prywatyzacji i restrukturyzacji przemysłu.(abstrakt oryginalny)