Globalizacja działalności banków niemieckich? - Romiszewska, Ilona (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Przedmiotem rozważań są wybrane aspekty globalizacji działalności banków niemieckich, tak w znaczeniu instytucjonalnym (tj. międzynarodowy rozwój oddziałów i spółek córek, jak i rozwój czynności bankowych realizowanych przez spółkę matkę na rzecz nierezydentów znajdujących się poza granicami Niemiec (działalność trans- graniczna). Analiza bilansów banków wskazuje, że od początku lat siedemdziesiątych XX w. tego rodzaju czynności koncentrowały się na rynku międzybankowym i realizowane były głównie w europejskich centrach finansowych (Londyn, Luksemburg), stąd należy raczej mówić o europeizacji niemieckich instytucji kredytowych. Podkreślić jednak należy, że w latach dziewięćdziesiątych XX w. wzrosło zainteresowanie także rynkiem amerykańskim. Globalizacja spowodowała na nieznaną wcześniej skalę rozwój przedsiębiorstwa bankowego. Jednocześnie jednak, czego dowiódł kryzys, subprime zmusza management banków niemieckich do nowego spojrzenia na zarządzanie, zwłaszcza w obszarze ryzyka kredytowego i operacyjnego. (abstrakt oryginalny)