Kryzys finansowy i gospodarczy w warunkach globalizacji : miejsce i rola Unii Europejskiej w międzynarodowej koordynacji działań antykryzysowych - Stawarska, Renata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Artykuł składa się z dwóch części; w pierwszej przedstawiono kryzys finansowy i gospodarczy lat 2007-2009, jego źródła, przyczyny i mechanizmy, które do niego doprowadziły. W części tej zawarto również krytyczną ocenę instrumentów zastosowanych przez poszczególne państwa dla ograniczenia skali jego skutków w postaci recesji i bezrobocia. Kolejnym celem realizowanym w drugiej części artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie o adekwatność istniejącej międzynarodowej architektury finansowej, jej instytucji (MFW, BIS, Bank Światowy) i jej zdolność do sprostania nowym wyzwaniom w warunkach globalizacji. Postawiono także pytanie o skuteczność państw i międzynarodowych ugrupowań - przede wszystkim Unii Europejskiej - w rozwiązywaniu problemów wywołanych kryzysem i zapobieganiu wybuchowi kolejnego oraz zdolność koordynacji przedsięwzięć w skali międzynarodowej. Przywołano raport de Larosiere'a przygotowany przez UE z rekomendacjami do wykorzystania przez G20 w skali globalnej. Wskazano na potrzebę zwiększenia nadzoru nad instytucjami finansowymi, zaostrzenia rygorów ich działalności (adekwatność kapitałowa, Bazylea II) ograniczenie pokusy nadużycia, wzmocnienie mechanizmów monitorowania i kontroli ich działalności. (abstrakt oryginalny)