Regulacje ostrożnościowe dotyczące jednostek sektora publicznego w zapobieganiu i minimalizowaniu skutków kryzysów finansowych - Filipiak, Beata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Celem artykułu jest zaprezentowanie istniejących rozwiązań w zakresie regulacji ostrożnościowych, dotyczących w szczególności jednostek samorządu terytorialnego (wchodzących w skład sektora publicznego), jako instrumentu mającego na celu minimalizowanie ryzyka. Omówiono pojęcie i istotę regulacji ostrożnościowych. Wskazano również na zasadność stosowania regulacji ostrożnościowych przez jednostki samorządu terytorialnego w okresie kryzysu.(abstrakt oryginalny)