Konwergencja gospodarcza a bezpośrednie inwestycje zagraniczne w państwach Unii Europejskiej po 2007 roku - Stawicka, Magdalena Kinga (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Artykuł jest próbą określenia roli bezpośrednich inwestycji zagranicznych we wzroście PKB per capita i konwergencji gospodarczej krajów Unii Europejskiej po roku 2007. Uwagę skupiono przede wszystkim na krajach, które członkami UE stały się po roku 2004, ponieważ to one charakteryzują się największymi dysproporcjami dochodowymi w stosunku do pozostałych krajów, tzw. UE-15. Na potrzeby niniejszego artykułu sformułowana została hipoteza badawcza, mówiąca o tym, że inwestycje zagraniczne mają wpływ na proces realnej konwergencji wybranych państw członkowskich Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)