Demokracja i nadzór jako instrumenty zapobiegające kryzysom finansowym - Kuźnik, Gerard (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Kryzysom finansowym w układzie krajowym i międzynarodowym można zapobiec, zdaniem autora, poprzez wykorzystanie podstawowych instrumentów ustroju demokratycznego i systemu prawnego. Z dorobku nauk polityczno-prawnych należy wykorzystać podstawowe zasady funkcjonowania takiego społeczeństwa. Zasadami tymi są: upodmiotowienie społeczeństwa, zasada odpowiedzialności za powierzone kompetencje, zasada poszanowania własności, zasada godnego wynagrodzenia, zasada jawności finansów publicznych, zasady motywacji pozaprawnej, a więc sięgnięcie do zasad etyczno- moralnych, obyczajowych, światopoglądowych itp. Natomiast z instrumentów prawnych należy wykorzystać przede wszystkim nadzór i kontrolę nad finansami publicznymi, tworząc więź między suwerenem a osobami pełniącymi różne funkcje przy obsłudze finansów publicznych.(abstrakt oryginalny)