Strategia Unii Europejskiej w sprawie niepełnosprawności - ocena realizacji wytycznych na przykładzie osoby niepełnosprawnej w banku - Stacharska-Targosz, Jolanta; Targosz, Radosław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Artykuł jest próbą przedstawienia praktycznej realizacji wytycznych Komisji Europejskiej w zakresie poprawy sytuacji osób niepełnosprawnych poprzez działania zapewniające ich społeczną i zawodową integrację oraz uczestnictwo w życiu społecznym. W Karcie Praw Podstawowych znajduje się zapis o zakazie wszelkiej bezpośredniej i pośredniej dyskryminacji ze względu na niepełnosprawność stawiającej osobę niepełnosprawną w pozycji gorszej od innych. W opracowaniu zawarto ocenę przystosowania placówek bankowych do obsługi klientów niepełnosprawnych, zarówno z dysfunkcjami motorycznymi, jak i sensorycznymi, analizując efekty podejmowanych działań w zakresie usuwania barier architektonicznych, dostosowania technicznego wyposażenia banku oraz udostępnienia ofert i usług, ze szczególnym uwzględnieniem osób niedowidzących i niewidomych. Przedstawiono analizę przygotowania pracowników banku do obsługi osób niepełnosprawnych (w ich własnej ocenie), realizowanego najczęściej poprzez szkolenia uzupełniające ich wiedzę i prezentujące sposób nawiązywania i prowadzenia rozmowy z osobami z różnymi dysfunkcjami. Inny problem poruszany w pracy to kwestia bezrobocia wśród osób o zróżnicowanym stopniu niepełnosprawności - przeanalizowano pod tym kątem możliwości ich zatrudnienia na różnych stanowiskach w placówkach bankowych.(abstrakt oryginalny)