Transformacyjny cykl gospodarczy : próba analizy mechanizmu - Balicki, Władysław; Ptaszyńska, Barbara (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Pierwsza część artykułu, osadzonego w paradygmacie Keynesowskim, jest poświęcona wyjaśnieniu paradoksu, który polega na tym, że w warunkach, w jakich Polska znalazła się na początku lat 90., powinna wystąpić szybka ekspansja, a tymczasem nastąpiła trwająca 2,5 roku recesja. Autorzy bazują na koncepcji produktu potencjalnego, przy którym wystąpiłaby równowaga na rynku dóbr i usług, gdyby nie kolejne - wprowadzane według wykorzystanej w opracowaniu metody idealizacji i konkretyzacji - czynniki zakłócające. Ich działanie wyjaśnia pojawienie się recesji transformacyjnej, gdy produkt kształtuje się na znacznie niższym poziomie niż przed transformacją. Druga część artykułu przedstawia modelowy mechanizm wyjścia transformowanej gospodarki z załamania gospodarczego, które dotknęło wszystkie kraje postkomunistyczne. Czynnikiem, który stał się hamulcem spadku produkcji, były zobowiązania odziedziczone po poprzednim ustroju. Wywołany nimi deficyt budżetowy stworzył dodatkowy popyt. Kolejne, stopniowo włączające się hamulce, to m. in.: spadek inflacji, wzrost stopy inwestycji i zakończenie restrukturyzacji transformacyjnej. (abstrakt oryginalny)