Analiza międzynarodowej konkurencyjności Polski na tle krajów Unii Europejskiej - ujęcie makroekonomiczne - Lis, Stanisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Zasadniczym celem rozważań jest określenie zmian w poziomie i zdolności konkurencyjnej gospodarki Polski dokonujących się pod wpływem transformacji systemowej. Przeprowadzone badania wykazały istotną współzależność między tymi procesami. Przyspieszenie dynamiki wzrostu gospodarczego w latach 1990-2008 w pewnym stopniu pozwoliło poprawić międzynarodową konkurencyjność Polski na obszarze europejskim. Za główne determinanty wzrostu międzynarodowej konkurencyjności kraju uznano: wzrost produktywności pracy, relatywnie wysoki wkład TFP we wzrost gospodarczy, szybki spadek kosztów pracy, rosnący napływ bezpośrednich inwestycji z zagranicy, wzrost otwartości gospodarki Polski, a zwłaszcza jakość i efektywność kapitału ludzkiego. Wskazano także na bariery ograniczające poziom i zdolność konkurencyjną Polski na rynku europejskim.(abstrakt oryginalny)