Przeobrażenia na rynku pracy w Polsce, strefie euro i inych krajach Unii Europejskiej (2000-2008) - Jarmołowicz, Wacław; Knapińska, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2009)
Celem opracowaniu jest prezentacja, analiza i ocena zmian zachodzących na rynku pracy w latach 2000-2008 w Polsce, w krajach strefy euro i w Unii Europejskiej. Uwzględniono przy tym sytuację na rynkach pracy tych obszarów jako przynależnych do krajów tworzących wspólny rynek pracy Unii Europejskiej. Dokonano przeglądu sytuacji w odniesieniu do zasobów podaży pracy, popytu na pracę, a także poziomu i relacji plac oraz bezrobocia. Analiza danych makroekonomicznych dotyczących rynku pracy pozwoliła porównać i ocenić funkcjonowanie tego rynku w Polsce na tle strefy euro i Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)