Znaczenie przedsiębiorczości kobiet w rozwoju obszarów wiejskich - Ohimor, Joseph (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2019)
W artykule przedstawiono obszar wiejski w Polsce jako znaczący podmiot społeczno- kulturowy i gospodarczy, którego główne źródło utrzymania, tj. rolnictwo, podlega w ostatnich latach dynamicznym zmianom. Omówiono aktywność gospodarczą ludności wiejskiej, w tym kobiet zamieszkałych na terenach wiejskich. Aktywizacja populacji kobiet poprzez rozwój przedsiębiorczości tej grupy została przedstawiona jako potencjalny czynnik stymulujący rozwój gospodarczy obszarów wiejskich. Badanie opiera się na analizie danych wtórnych pochodzących z rejestrów statystycznych (GUS, CSO), rządowych publikacji ministerialnych oraz wyników badań empirycznych. Artykuł wpisuje się w nurt badań w zakresie przedsiębiorczości kobiet i rozwoju obszarów wiejskich.(abstrakt oryginalny)