Ekonomiczny wpływ pandemii COVID-19 na ukraiński eksport - Ryvak, Nataliya (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2021)
Pandemia COVID-19 negatywnie wpłynęła na stan ukraińskiego eksportu, zaostrzając negatywne tendencje i przyczyniając się do spadku eksportu kluczowych towarów ukraińskich. Większość negatywnych tendencji to wynik niedociągnięć i wyzwań, z którymi eksport ukraińskich borykał się jeszcze przed pandemią. Opierając się na analizie zagadnienia autorka proponuje działania, które mogą pomóc przezwyciężyć negatywne skutki pandemii w eksporcie. Główne wysiłki w tym zakresie powinny koncentrować się na wzmocnieniu współpracy między instytucjami na rzecz wspierania eksportu, w szczególności poprzez zwiększenie liczby dostępnych instrumentów wsparcia oraz na zapewnianiu dostępu do środków finansowych.(abstrakt oryginalny)