Rozszerzony wachlarz anomalii kalendarzowych w ujęciu hipotezy rynku efektywnego - Fuksiewicz, Marcin (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2021)
Teoria rynku efektywnego jest powszechnie testowana w ujęciu przede wszystkim rynków kapitałowych, ale może się odnosić również do rynków walutowych czy surowcowych. Mimo potwierdzania różnego poziomu ich efektywności, nie można nie zauważać cyklicznie pojawiających się na nich anomalii. Wśród całego ich wachlarza należy zwrócić uwagę na anomalie kalendarzowe z powodu możliwości ich zastosowania do tworzenia metod i procedur inwestycyjnych. Oprócz powszechnie znanych anomalii, takich jak: efekt stycznia, grudnia czy o krótszym zasięgu czasowym - efekt piątku i poniedziałku, wyróżnić można także wiele powszechnie nieznanych w Polsce. Mowa o zupełnie egzotycznych, związanych np. z cyklem urzędowania prezydenta USA, czy też zupełnie krótkich, dotyczących poszczególnych godzin inwestowania na sesji giełdowej. Celem artykułu jest zbiorcze przedstawienie możliwie kompletnego wachlarza anomalii kalendarzowych, w tym ujęcia pewnych, powszechnie nieznanych, związanych z bardzo krótkim okresem, jak i egzotycznych (np. powiązanych z fazami księżyca), dość powszechnie identyfikowanych na zagranicznych rynkach kapitałowych.(abstrakt oryginalny)