Charakterystyka i zastosowanie reguł fiskalnych jako instrumentów utrzymania stabilności finansów publicznych w Polsce - Braun, Jan (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017)
Celem artykułu jest charakterystyka i ocena reguł fiskalnych służących utrzymaniu stabilności finansów publicznych w Polsce. Przedstawiono w nim definicyjne ujęcie oraz istotę stabilności fiskalnej, która rozumiana jest jako zdolność rządu do regulowania swoich zobowiązań. Następnie usystematyzowano występujące reguły fiskalne oraz dokonano ich krótkiej charakterystyki. Reguły te stanowią permanentne ograniczenia polityki budżetowej, znajdujące odzwierciedlenia we wskaźnikach budżetowych, wskazujących na postępy tej polityki. W ostatniej części dokonano analizy stabilności finansów publicznych w Polsce w latach 2007-2016, ze szczególnym uwzględnieniem omówionych wcześniej reguł fiskalnych. Tym samym zweryfikowano, czy polityka fiskalna w Polsce cechowała się stabilnością w badanym okresie.(abstrakt oryginalny)