Wady i zalety innowacji technologicznych w usługach finansowych - Zimková, Emília (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017)
Sektor usług finansowych od lat korzysta z wielu różnych technologii. Dzisiaj jednakże banki i firmy ubezpieczeniowe stają w obliczu zalewu innowacji spoza branży. Listę otwierają zwykle bitcoin, płatności mobilne, otwarte interfejsy programowania (API) i crowdfunding - ale lista wydaje się w istocie nie mieć końca. Odwołując się do teorii Thorstena Veblena (1899), jednego z pierwszych socjologów i ekonomistów, którzy systematycznie badali przemożny wpływ innowacji technologicznych na instytucje, artykuł odsłania wady i zalety zastosowania wybranych technologicznych innowacji w usługach finansowych.(abstrakt oryginalny)