Finansowanie zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego - nierozwiązany problem systemowy - Dylewski, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Poruszone w artykule problemy dotyczą dysfunkcyjnych obszarów w zakresie realizacji zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego z zakresu administracji rządowej. Celem artykułu jest identyfikacja przyczyn tych dysfunkcji. Na podstawie prowadzonych rozważań zaproponowano systemowe zmiany w tym zakresie. Ponadto podjęto próbę identyfikacji tych elementów, które powinny być brane pod uwagę w procesie kalkulacji kosztów realizacji zadań zleconych z zakresu administracji rządowej. Rozważania oparto głównie na analizie rozwiązań prawnych, krytycznej analizie literatury przedmiotu i zakończono je elementami aplikacyjnymi.(abstrakt oryginalny)