Stan i kierunki rozwoju rachunkowości zarządczej w globalnym otoczeniu - Nita, Bartłomiej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2016)
Celem opracowania jest przedstawienie stanu i perspektyw rozwoju rachunkowości zarządczej w XXI w. w globalnym otoczeniu na podstawie badań prowadzonych przez innych autorów w ramach projektów badawczych realizowanych przez Ernst and Young, brytyjski instytut CIMA oraz amerykański instytut IMA. W pierwszej część artykułu zaprezentowano wyniki ustaleń dotyczących stanu rachunkowości zarządczej na przełomie XX i XXI w., a następnie przedstawiono wyniki badań prowadzonych na początku minionej dekady. Następnie przeanalizowano zmiany zachodzące w praktyce rachunkowości i w postrzeganiu roli pełnionej przez specjalistów z tego obszaru odwołując się do badań z 2012 r. W ostatniej części syntetycznie omówiono trendy rozwojowe rachunkowości zarządczej postulowane przez różnych badaczy oraz wskazano własne przewidywania dotyczące rozwoju tej dyscypliny.(abstrakt oryginalny)