Formalizacja praktyk społecznie odpowiedzialnych w sektorze MŚP - faza przygotowawcza. Studium przypadku - Kołodziejczyk, Krzysztof (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2015)
Celem artykułu jest ocena potencjału wybranego przedsiębiorstwa działającego w sektorze MŚP w zakresie społecznej odpowiedzialności, a także zaprezentowanie sporządzanej w toku prac badawczych mapy drogowej, w której zawarto rekomendacje dla zarządzających co do formalizacji (i optymalizacji) praktyk społecznie odpowiedzialnych. Badania przeprowadzono na podstawie informacji uzyskanych bezpośrednio w przedsiębiorstwie. Ponadto wykorzystano informacje prasowe, materiały publikowane na stronie internetowej przedsiębiorstwa oraz inne publikacje poruszające wybraną tematykę. Zastosowano następujące metody badawcze: badanie ankietowe, SWOT i metodę mapy drogowej. W konkluzji wskazano na znaczny potencjał przedsiębiorstwa w zakresie społecznej odpowiedzialności umożliwiający osiąganie korzyści rynkowych i stwierdzono, że dotychczasowe niesformalizowane praktyki społecznie odpowiedzialne w przedsiębiorstwie nie były traktowane jako obszar objęty zarządzaniem strategicznym.(abstrakt oryginalny)