Data publikacji : 2020-12-30

Od fotela do stołu: supermarkety internetowe jako potencjalne atrakcje turystyczne w dobie pandemii

Francesc Fusté-Forné



Abstrakt

Konsumpcja żywności jest jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu wolnego i aktywności turystycznej oraz niezbędnym elementem podróżowania. Tematem artykułu są supermarkety internetowe jako potencjalna atrakcja turystyczna w dobie pandemii, kiedy wzrasta rola turystyki cyfrowej i podróży wirtualnych. Opisane w artykule badanie dotyczy wirtualnej turystyki serowej. Autor analizuje ofertę serów w hiszpańskim supermarkecie internetowym, która obejmuje 120 rodzajów wyrobów serowych. Badanie pokazuje potencjał wirtualnej turystyki serowej, głównie na podstawie oferty serów wysokiej jakości. Opisano różne rodzaje serów, ze szczególnym uwzględnieniem kraju pochodzenia. Artykuł przedstawia koncepcję praktyk wirtualnej turystyki żywnościowej w warunkach pandemii. Supermarkety internetowe nie tylko stanowią potencjalne atrakcje turystyczne, ale także mogą się przyczynić się do rozwoju określonych form turystyki spożywczej, np. turystyki serowej. Zdaniem autora doświadczenia wirtualne to czynnik kształtujący przyszłe trendy w turystyce kulinarnej. (abstrakt oryginalny)

Słowa kluczowe:

Atrakcyjność turystyczna, Turystyka kulinarna, COVID-19, Rozwój regionalny, Gastronomia, Zakupy online



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Zasady cytowania

Fusté-Forné, F. (2020). Od fotela do stołu: supermarkety internetowe jako potencjalne atrakcje turystyczne w dobie pandemii. Studia Periegetica, 32(4), 25–42. https://doi.org/10.5604/01.3001.0014.6375

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Wydawca
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań
e-mail: journals@poznan.merito.pl
Uczelnia
Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
ul. Powstańców Wielkopolskich 5
61-895 Poznań

O platformie:
Copyright 2022 by Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu / WSB Merito University
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & Workfow by OJS/PKP